*Άρθρο του Βουλευτή Χαλκιδικής στο site «myportal», για τον προϋπολογισμό του 2019

Σε μερικές ημέρες ψηφίζεται ο τελευταίος προϋπολογισμός, εμπνεύσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση του τόπου, που έφερε ένα αχρείαστο μνημόνιο, ενώ η χώρα το 2014 είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, σήμερα επιχαίρει για έναν προϋπολογισμό ψευδεπίγραφα μεταμνημονιακό.

Πανηγυρίζουν την ίδια στιγμή που το χρηματιστήριο είναι στα τάρταρα, οι τραπεζικές μετοχές μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα και η έξοδος στις αγορές μοιάζει άπιαστο όνειρο. Μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις είναι σε τέλμα, όπως και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, το μόνιμο «καταφύγιο» της κυβέρνησης αυτής.

Εκεί, στους φόρους, τις εισφορές και τις κατασχέσεις στηρίζουν τα περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα τους. Αυτά τα «ματωμένα» πλεονάσματα ανακόπτουν την όποια αναπτυξιακή πορεία.

Επί κυβερνήσεως τους αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ο Φ.Π.Α. από το 23% στο 24%, το αφορολόγητο μειώθηκε και όσοι τολμούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα προκαταβάλουν φόρο από 55% ως 100%. Γι’αυτές τις πολιτικές άλλωστε, ο ΟΟΣΑ έχρισε τη χώρα πρωταθλήτρια στην επιβολή φόρων. Την πρωτιά αυτή θέλουν να τη διατηρήσουν.

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό για το 2019, τα έσοδα από τους φόρους αυξάνονται στα 51,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ενώ θριαμβολογούν για την αποφυγή της περικοπής των συντάξεων, τα κονδύλια για τους συνταξιούχους περικόπτονται. Για τις επιστροφές αναδρομικών που αυτοί ζητούν, μετά και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, ούτε λόγος.

Στη χώρα που οι μισοί σχεδόν πολίτες χρωστούν στην εφορία, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η επόμενη κυβέρνηση έχει σχέδιο, που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ρηξικέλευθες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν την ανάπτυξη. Αυτή η κυβέρνηση είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Comments are closed.