Συνέντευξη για τα εθνικά θέματα, αλλά και τα της οικονομίας, παραχώρησε στο www.politik.gr, ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Υπευθυνότητα και συνεννόηση για την χάραξη ενιαίας, εθνικής γραμμής είναι, σύμφωνα με τον βουλευτή Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βαγιωνά, ο δρόμος για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαγιωνάς στο politik.gr, η Τουρκία τηρεί διαχρονικά προκλητική στάση έναντι της χώρας μας, αν και τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε τα όρια.
Οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται με στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες με ξένα κράτη, ιδιαίτερα με τους βόρειους γείτονες μας.

1) Η κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε μείζον θέμα. Πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;
Δυστυχώς, ένα μεθοριακό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί άμεσα, έχει πάρει σοβαρότατη τροπή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι δυο στρατιωτικοί θα έπρεπε τώρα να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Ωστόσο, η Τουρκία φροντίζει κατά την προσφιλή της τακτική, να εκμεταλλευτεί το κάθε τι, για να επιβάλλει την δική της ατζέντα. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν είναι οι ενδεδειγμένοι. Από τη μια επιχειρείται η διεθνοποίηση του ζητήματος, με εμπλοκή του ΟΗΕ και της ΕΕ και από την άλλη, η υποβάθμιση του. Επιπλέον, παρατηρείται διχογνωμία, όταν ο ένας κυβερνητικός εταίρος κάνει λόγο για σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο και ο άλλος για κατάσταση ομηρίας.
Παράλληλα, ένα τέτοιο συμβάν θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο, δεδομένης της προκλητικότητας στα Ίμια, με τον εμβολισμό λιμενικού σκάφους. Θα έπρεπε τουλάχιστον να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας και να ενισχυθούν οι φρουρές στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο.

2) Που οφείλεται η στάση της Τουρκίας;
Η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιμένει εδώ και δεκαετίες να κάνει «εξαγωγή» των προβλημάτων της στο Αιγαίο. Η επιθετικότητα της απορρέει από την επιθυμία της να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που έχει. Το θέμα εδώ, όμως, είναι το τί κάνει η Ελλάδα. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε, δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Απαιτείται υπευθυνότητα και συνεννόηση για την χάραξη ενιαίας, εθνικής γραμμής. Πρέπει να μπει τέλος στην προκλητικότητα της Τουρκίας και ο μόνος δρόμος για να το επιτύχουμε, περνά μέσα από τις συμμαχίες, τις στενότερες οικονομικές συνεργασίες με ξένα κράτη, ειδικά με τους βόρειους γείτονες μας.

3) Η υπόθεση Novartis κλονίζει το πολιτικό σκηνικό. Οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής έχουν ξεκινήσει και μαζί τους και οι αντιπαραθέσεις. Πως τις σχολιάζετε;
Η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και να έρθουν όλα στο φως. Σαφέστατα, εάν αποδειχθεί ενοχή, οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπου και αν ανήκουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να σπιλώνονται υπολήψεις πρώην υπουργών και πρωθυπουργών. Η κυβερνητική πλευρά θέλει να μην μπούμε στην ουσία, να επιστρέψει αμέσως ο φάκελος στη Δικαιοσύνη. Έτσι, θα μείνει η «ρετσινιά» για πολλά χρόνια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η τακτική οδήγησε το ΚΚΕ σε αποχώρηση από την Επιτροπή, καθώς δεν σπιλώνονται οι δικοί του άνθρωποι. Επιπλέον με αυτήν του την επιλογή, ο Περισσός βοηθά και τους παλιούς του «συντρόφους».
Ωστόσο, παρά τους τακτικισμούς, η Επιτροπή έχει εντολή από το Σύνταγμα για ενδελεχή δικαστική έρευνα και πρέπει να επιτελέσει το καθήκον της.

4) Είναι πιθανή η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο; Τι πιστεύετε;
Κάτι τέτοιο είναι εξ ορισμού ανέφικτο. Και τούτο διότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022, μεγάλες περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2019. Πρόκειται για νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν θα κάνουν τίποτε άλλο, από το να τροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Μακάρι να επιτύχει η κυβέρνηση, αλλά δεν το θεωρώ πιθανό.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως πρέπει να μπει τέλος στην λογική των μέτρων και να εφαρμοστεί μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της, με απώτερο στόχο τον δανεισμό από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

5) Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια σας, η Χαλκιδική;
Η Χαλκιδική είναι τόπος με τεράστιες δυνατότητες, αλλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει δεν αξιοποιούνται. Ο τουρισμός αυξάνεται κάθε καλοκαίρι, αλλά οι υποδομές παραμένουν υποτυπώδεις. Το οδικό δίκτυο είναι κακό. Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Βόρεια και Κεντρική Χαλκιδική, αλλά και την προ Άθω περιοχή είναι επιεικώς απαράδεκτη, όπως και το λιμάνι της Ουρανούπολης. Το ΕΚΑΒ χωλαίνει, με αποτέλεσμα να ξοδεύουμε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε καλοκαίρι για αεροδιακομιδές.
Υπάρχουν έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το προφίλ του νομού για πάντα, όπως το Φράγμα του Χαβρία, που είναι χαρακτηρισμένο εθνικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και έχει ευρωπαϊκή διαπίστευση.
Όντας ώριμο, έτοιμο προς υλοποίηση, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2015 και απεντάχθηκε, με πρόσχημα την έλλειψη της κρατικής συμμετοχής -ύψους 5% ως 25%- για να μπει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ωστόσο, το μικρό ποσόν που «έλειπε» από το κράτος, στερεί από την Χαλκιδική επενδύσεις, που είναι άκρως απαραίτητες.

Comments are closed.