Ερώτηση για τον αποκλεισμό εκατοντάδων αγροτών από το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης υπέβαλε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Γεώργιος Βαγιωνάς, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ανταποκρινόμενος άμεσα στο σχετικό αίτημα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαγιωνάς, τα 18 από τα 20 χωριά του Δ. Νέας Προποντίδας έχουν αποκλειστεί από το μέτρο αυτό, στερώντας από τους αγρότες ένα σημαντικό οικονομικό στήριγμα, εν μέσω κρίσης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες αγρότες της Χαλκιδικής, μετά τον αποκλεισμό τους από το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης. Μετά από μια εξαιρετικά σύντομη διαδικασία διαβούλευσης το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποκόπτει τους αγρότες από το βασικό αυτό αντισταθμιστικό μέτρο απώλειας εισοδήματος, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνουν οι αγρότες του Δ. Νέας Προποντίδας- οι οποίοι εξαιρούνται ως επί το πλείστον, καθώς τα 18 από τα 20 χωριά του Δήμου μένουν εκτός- η μελέτη βάση της οποίας έγινε η κατηγοριοποίηση των περιοχών χρησιμοποίησε μόλις ένα κριτήριο, αυτό της ξηρασίας.

Συγκεκριμένα, για το κριτήριο αυτό, όπου στο Δήμο υπάρχει χαμηλό ύψος βροχόπτωσης και το σύνολο των βοσκοτόπων και καλλιεργούμενων σιτηρών είναι μη αρδευόμενες, χρησιμοποιήθηκε το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική- Τοπική Κοινότητα.

Για την εκτίμηση των εκτάσεων αυτών, χρησιμοποιήθηκαν ανακριβή δεδομένα, από την ΕΛΣΤΑΤ και το ΟΣΔΕ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός:

– Πως σκοπεύει να ενεργήσει για την άρση της αδικίας αυτής;

Comments are closed.