Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη και προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου υπέβαλε ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς.

Η ερώτηση φέρνει ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα στο προσκήνιο, καθώς αφορά την μετακίνηση των ΑμεΑ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαγιωνάς, το κράτος προσφέρει έκπτωση 50% με κάρτα μετακίνησης στα ΑμεΑ, αλλά το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετό.

Συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική, πλέον του 50%, το ΚΤΕΛ του νομού προσφέρει επιπλέον έκπτωση 20% στους σπουδαστές του ΚΕΦΙΑΠ, για να μπορούν να μεταβαίνουν στο Κέντρο αυτό, για τις θεραπείες τους.

Απομένει ένα μικρό ποσόν που πρέπει να καλύψουν οι οικογένειες των παιδιών, αλλά και αυτό ακόμα με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι επαχθές.

Κατά συνέπεια, ο βουλευτής ρωτά γιατί δεν καλύπτεται και το εναπομείναν ποσό από το κράτος.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Η Πολιτεία καλύπτει μέρος του κόστους μετακίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα, με την κάρτα μετακίνησης δικαιούνται έκπτωση 50%. Ωστόσο για ορισμένες οικογένειες και το εναπομείναν ποσό προς κάλυψη, είναι μεγάλο.

Ενδεικτικά, στη Χαλκιδική σημαντική μερίδα των σπουδαστών ΑμεΑ αδυνατούν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης από τον τόπο κατοικίας τους προς το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Πολυγύρου. Οι θεραπείες που γίνονται στο ΚΕΦΙΑΠ είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση τους.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία του Νομού Χαλκιδικής, «Η Αγάπη», πήρε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, το οποίο με τη σειρά του προσφέρει επιπλέον 20% έκπτωση στους σπουδαστές. Απομένει το 30% του κόστους μεταφοράς, το οποίο και αυτό για μερίδα οικογενειών, έντεκα στον αριθμό, είναι επαχθές.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι υπουργοί:

– Με δεδομένο οτι το επιπλέον μηνιαίο κόστος γι’αυτά τα 11 παιδιά είναι χαμηλό, στα 397 ευρώ περίπου, γιατί δεν το αναλαμβάνει το κράτος;

Comments are closed.