Ο Γιώργος Βαγιωνάς γεννήθηκε στην Αρναία της Χαλκιδικής, στις 8 Απριλίου 1940. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967.
Στα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη συνδικαλιστική δράση. Το 1963 εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χαλκιδικής, «Ο Αριστοτέλης» και το 1964-5 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, «Ο Ιπποκράτης».
Την υπηρεσία υπαίθρου ολοκλήρωσε στο Σανατόριο Λαμίας και ακολούθως, ειδικεύτηκε στην παθολογία. Τις σπουδές του ακολούθησε μετεκπαίδευση στη Νεφρολογία, ως πανεπιστημιακός βοηθός με υποτροφία του ΙΚΥ στο Λονδίνο. Το 1979 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1976 έως και το 2004 εργάστηκε στο β’ Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Παναγία», αρχικά ως επιμελητής και από το 1987 ως Διευθυντής, όπου και δημιούργησε την Νεφρολογική Κλινική, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα.

Έλαβε μέρος σε 190 Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, ενώ συμμετείχε ως μέλος οργανωτικών επιτροπών, σε 13 Ευρωπαϊκά και Πανελλήνια Ιατρικά Συνέδρια. Μάλιστα, διετέλεσε πρόεδρος στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας το 1996 στην Ακτή Σάνη Χαλκιδικής.
Υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Παθολόγων Θεσσαλονίκης και εκπροσώπησε τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στον ΠΙΣ για δέκα χρόνια. Στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, μεταξύ 1978-1996 διετέλεσε ταμίας, γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος.
Την τετραετία 1995-1999 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νεφρολόγων και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UEMS.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ πραγματοποίησε πάνω από 70 διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επί μια δεκαετία υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη χορήγηση της ειδικότητας της Νεφρολογίας. Κοντά του ειδικεύτηκαν 35 γιατροί και εκπονήθηκαν 21 διδακτορικές διατριβές. Περισσότεροι από 200 γιατροί μετεκπαιδεύτηκαν για δυο έως έξι μήνες, καθώς οργάνωσε μετεκπαιδευτικά μαθήματα διάρκειας άνω των 1800 ωρών, με τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων ιατρών απ’ όλη την Ελλάδα.

Για την προσφορά του στον συνάνθρωπο, του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις από διάφορες οργανώσεις και συλλόγους, όπως η Ένωση Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η Ένωση Ελλήνων Νεφρολόγων, ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος «ο Αριστοτέλης», ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χαλκιδικής, η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κα.

Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2004, αποσπώντας σχεδόν το 50% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας στον νομό. Έκτοτε εκλέγεται Βουλευτής, με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 2012, οπότε και δεν ήταν υποψήφιος.
Είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και της Υποεπιτροπής για την μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών.
Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Τάνια Αρβανιτίδου και έχουν δυο κόρες, την Αργυρή, ιατρό, και την Δήμητρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.