*Δήλωση του Βουλευτή Χαλκιδικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο site «olathessaloniki»

Η 25η Ιανουαρίου ήταν αποφράδα ημέρα για την Ελλάδα. Η Βουλή με ισχνή πλειοψηφία ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας τη «μακεδονική γλώσσα» και την «ταυτότητα» των Σκοπιανών. Εγκαταλείφθηκε η επί δεκαετίες συμπαγής εθνική γραμμή και δημιουργήθηκαν τετελεσμένα που δεν ανατρέπονται. Ήδη ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία».

Το Βέτο του Βουκουρεστίου-πρώτα λύση και μετά ένταξη- ήταν το καλύτερο «χαρτί» της χώρας στη διαπραγμάτευση. Το απεμπόλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπογράφοντας την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν εξαρχής αντίθετη στη Συμφωνία και καυτηρίασε όλα τα μελανά σημεία, ιδίως αναφορικά με την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας. Την εθνικότητα και τη γλώσσα των γειτόνων, η κυβέρνηση τις αποδέχθηκε ως «μακεδονικές», ανοίγοντας και πάλι την πόρτα στον αλυτρωτισμό. Οι αποφάσεις αυτές με κάνουν ν’ανησυχώ για το μέλλον.

Υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον, η ΝΔ θα διατηρήσει το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε εν λευκώ την έγκριση μας στην είσοδο τους στην ΕΕ.

Παράλληλα, θ’αγωνιστούμε ενάντια στις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από τη συμφωνία, ιδίως στο οικονομικό σκέλος. Αρκεί μόνο ν’αναλογιστούμε τις εκατοντάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο Μακεδονικός ή Μακεδονικό στο brand τους. Το ζήτημα των εμπορικών σημάτων παραπέμπεται στο μέλλον, το οποίο προδιαγράφεται αβέβαιο. Θα περισώσουμε ο,τι μπορούμε.

Comments are closed.